VRANICA

INFORMACIJE O TURI
Dužina ture: 56km

Tip ceste
: Makadam

Težina ture
: Srednje teška

Strava link vožnje: https://www.strava.com/activities/5911905549

Vranica - Kraljica Početak ture je na Prokoškom jezeru, biseru Vranice, staništu endemičnog tritona, koje posjetiteljima pruža divne trenutke dok u rano jutro sunce obasjava okolne vrhove koji se ogledaju na njegovoj površini, kao i odraz male drvene džamije, koja je kao takva na najvišoj nadmorskoj visini u Evropi.

Ovdje možete pojesti ukusnu pitu, popiti svježe pomuženo kravlje ili ovčije mlijeko i probati tek napravljeni sir. Vranicu odlikuju široka pasišta, brojni izvori vode, velika područja pod borovnicama i blage padine koje su pogodne za biciklizam i planinarenje, ali i za zimsko turno skijanje.

Pedalenje na Krstac, Nadkrstac, Rosinj, Devetake, Treskavica, Matorac i Ločiku predstavlja pravi izazov i jedinstven osjećaj uspjeha nakon dolaska na svaki od ovih vrhova, a sa Vranice se pruža najljepši pogled na srednju Bosnu i susjedne planine Vlašić, Prenj, Čvrsnicu, Radušu.

Legenda kaže da ko je jednom pedalao padinama Vranice sigurno će se vratiti pa smo se i mi već naredne godine rado vratili ovoj ljepotici i ponovo uživali u njenim nesvakidašnjim ljepotama.
Details
Vranica

GALERIJA SLIKA