BIHać - srebrenica

INFORMACIJE O TURI
Dužina ture: 485km

Tip ceste
: Asfalt

Težina ture
: Ekstremno teška

Strava link vožnje: https://www.strava.com/activities/7436180812, https://www.strava.com/activities/7441390535, https://www.strava.com/activities/7448008170

Vožnja biciklom kroz Bosnu može biti jedinstveno i potresno iskustvo za one koji se žele prisjetiti tragedije koja se dogodila u Srebrenici tokom rata u BiH. Bosna je dom zadivljujućih pejzaža, od valovitih brda do planina koje oduzimaju dah, što je čini idealnom destinacijom za bicikliste. Međutim, istražujući njenu ljepotu, ne smije se zaboraviti mračna historija koja se odigrala u Srebrenici 1995. godine.

Srebrenica je proglašena sigurnom zonom pod zaštitom UN-a tokom rata, međutim, zauzele su je snage Srba koje su sistematski ubile preko 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana. Masakr se smatra jednim od najgorih zločina u Evropi od Drugog svetskog rata.

U znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama, biciklisti mogu posjetiti Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, gdje mogu odati počast žrtvama i saznati više o tome šta se dogodilo.

Vožnja biciklom kroz Bosnu je prilika da se osvrnemo na važnost mira, tolerancije i razumijevanja, te da se prisjetimo tragedije koja se dogodila u Srebrenici. To je i način da se pokaže solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama i da se pomogne da se njihovo sjećanje održi živim.
Details
Bihać - Srebrenica

GALERIJA SLIKA